Hr logo c.png Dobro došli na Wikipediju
na hrvatskom jeziku.
Trenutačno uređujemo 200.899 članaka.

I Vi možete uređivati Wikipediju!

Glazba
Glazba
Povijest
Povijest
Nogomet
Nogomet
Zemljopis
Zemljopis
Hrvatska
Hrvatska
Životopisi
Životopisi
Kemija
Kemija
Likovna umjetnost
Likovna umjetnost
Svi portali
Svi portali

Izabrani članak

Liège

Liège je grad u belgijskoj regiji Valoniji, pokrajina Liège, čije je i upravno središte. Grad je smješten u dolini rijeke Meuse u blizini istočne belgijske granice s Nizozemskom i Njemačkom, gdje se rijeka Meuse spaja s rijekom Ourthe. Grad ima nešto manje od 200.000 stanovnika, dok u njegovom aglomeracijskom području živi oko 600.000 stanovnika. Prema broju stanovnika, ovo je treće urbano područje u Belgiji, nakon Bruxellesa i Antwerpena, te četvrta po veličini belgijska općina, nakon Antwerpena, Genta i Charleroia.

Grad Liège, sjedište istoimene pokrajine nalazi se blizu točke dodiranja granica triju država, Belgije, Njemačke i Nizozemske. Grad je udaljen 25 km južno od Maastrichta, te 40 km od Aachena. Prekogranična Euroregija Meuse-Rajna u kojoj se grad nalazi ima oko 3,7 milijuna stanovnika. Ova regija je funkcionirala kao jedinstvena cjelina još od karolinškog perioda, pa sve do lieške revolucije. Danas su prekogranične veze opet uspostavljene. Liège je važno sveučilišno središte, u kojemu studira više od 95.000 mladih. Sveučilište u Liègeu jedno je od javnih sveučilišta Francuske zajednice u Belgiji. Ovdje se nalaze dvije mreže sustava obrazovanja, laičko i katoličko, te Akademija umjetnosti i Kraljevski konzervatorij.

Novosti

Filip Hrgović obranio je pojas međunarodnog prvaka po WBC-u.
  • 10. prosinca − U 84. godini života umro poznati hrvatski meteorolog i skupljač hrvatske narodne baštine Milan Sijerković.
  • 10. prosinca − U Zagrebu na križanju ulice grada Vukovara i ulice Hrvatske bratske zajednice u nazočnosti državnog vrha svečano otkriven spomenik hrvatskome predsjedniku dr Franji Tuđmanu. Spomenik je djelo hrvatskoga akademskog kipara Kuzme Kovačića.
  • 10. prosinca − Predstavljena Hrvatska tehnička enciklopedija, nastavak niza velikih enciklopedija Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, a odvija se u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske.
  • 9. prosinca − U Splitu su građani i inicijativa Hrvatski bedem održali prosvjed "Stop Marakeškom sporazumu". Na povorci od HNK do Rive u prosvjedovali su protiv potpisivanja Marakeškog sporazuma i svih posljedica što on donosi.
  • 8. prosinca − Hrvatski boksač Filip Hrgović obranio WBC-ov pojas međunarodnog prvaka. Hrvatska boksačica Ivana Habazin, aktualna svjetska prvakinja u srednjoj kategoriji po IBO također pobijedila.
  • 7. prosinca − U Splitu u vojarni Admiral flote Sveto Letica – Barba održana svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda (OOB) Hrvatske ratne mornarice. Plovit će u floti Obalne straže HRM pod imenom OOB-31 Omiš.
  • 6. prosinca − Umro bivši igrač američkog nogometa i glumac hrvatskog podrijetla Tim Rossovich.
  • 4. prosinca − Završio dvodnevni summit Srednjoeuropske inicijative u Zagrebu.
  • 3. prosinca − Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić osvojio Zlatnu loptu France Footballa, prvi Hrvat koji ju je ikad osvojio. Ujedno je i prvi i jedini nogometaš u povijesti koji je u istoj godini osvojio sve četiri najvažnije nogometne nagrade: nagrade za najboljeg nogometaša SP-a, UEFA-e, FIFA-e i France Footballa. Prvi je Hrvat koji je osvojio navedena priznanja.

Izabrana slika


Torneträsk from Abisko winter.jpg

Zima u Nacionalnom parku Abisko u Švedskoj.

Na današnji dan

11. prosinca: imendani i blagdani: Damir, Damir, Josip Egip. - Kvatre; Međunarodni dan planina, Međunarodni dan astme, dan UNICEF-a

Proslava Eskalade

Nedavni dani: 10. prosinca9. prosinca8. prosinca

O Wikipediji

Wikipedija na hrvatskome jeziku osnovana je 16. veljače 2003.

Ostali projekti Wikimedije

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj
Multimedijalno skladište
Wikisource-logo.svgWikizvor
Dokumenti u javnom vlasništvu
Wikiquote-logo.svgWikicitat
Zbirka citata
Wikibooks-logo.svgWikiknjige
Udžbenici u javnom vlasništvu
Wikispecies-logo.svgWikivrste
Popis vrsta
Wikinews-logo.svgWijesti
Izvor vijesti
Wiktionary-logo.svgWječnik
Višejezični rječnik
Wikimedia Community Logo.svgMeta-Wiki
Koordinacija svih projekata
Other Languages
Afrikaans:
беларуская: Галоўная_старонка
bosanski:
català: Portada
čeština: Hlavní_strana
dansk: Forside
Ελληνικά: Πύλη:Κύρια
English: Main_Page
eesti: Esileht
euskara: Azala
עברית: עמוד_ראשי
magyar: Kezdőlap
Bahasa Indonesia: Halaman_Utama
Ido:
македонски:
Nederlands: Hoofdpagina
Pangasinan:
Simple English: Main_Page
slovenčina: Hlavná_stránka
slovenščina: Glavna_stran
shqip:
српски / srpski: Главна_страна
Türkçe: Ana_Sayfa
українська: Головна_сторінка